Comenzar :: Todos los artículos :: Añadir nuevo artículo :: Extended Search

Añadir nueva traducción

[Traducción ] Cursed with Oblivion: Interview with Tuomas Holopainen (2006-04-27) - Entrevistas

Bron: Cursed with Oblivion
Schrijfster: Marta

Om 5 uur ‘s middags gaat de telefoon. “Hallo, dit is Tuomas van Nightwish”, hoor ik aan de andere kant van de lijn. Dit is zijn 10e interview van die dag, zegt hij. “Het is ok, nog 8 te gaan”, lacht hij. “Daar ben ik voor hier”.

Ik begin ons interview met de vragen over de aankomende Nightwish DVD, “End of an Era”.

Marta: Je zult de beelden van de aankomende DVD al wel gezien hebben. Wat voelde je toen je het concert bekeek?
Tuomas: Ik heb het concert al zo’n 25 keer gezien. En afgelopen maandag hebben we het voor het eerst in een bioscoop bekeken, op een groot scherm. Het was behoorlijk indrukwekkend. Ik was voornamelijk trots. Als ik terugdenk aan de 10 jaar geschiedenis van de band, aan toen we begonnen, is dit op een bepaalde manier echt wel een symbolisch hoogtepunt voor de band. En ik voelde me zo trots op de andere jongens en het meisje in de band, da het voor ons mogelijk was om zoiets te bereiken. Dat was het belangrijkste gevoel dat ik erbij had. In deze bitterzoete situatie.

Marta: Voelde je je ook droevig, alsof dit het einde van iets is?
Tuomas: Ja natuurlijk, iets tussen droefenis en opluchting. Omdat het afgelopen jaar ongelofelijk moeilijk was op alle mogelijke manieren. Zelfs al was het het moeilijkste dat we ooit hebben moeten doen (de breuk met Tarja), en de moeilijkste tijd van ons leven, voelden we toch dat dit de enige manier was. Naast al deze droefenis was een grote opluchting. Voor ons, en ik hoop voor haar ook.

Marta: En wat waren de hoogtepunten van deze show voor jou?
Tuomas: Duidelijk het spelen van “Creek Mary’s Blood”. Dit was de eerste keer dat we dit nummer speelden waarbij John Two-Hawks ook werkelijk meespeelde. En het is zeer waarschijnlijk dat we nooit meer met hem samen optreden, dus dit was erg speciaal. Alleen voor deze show. En ook het visuele gedeelte van deze show, zoals het gebruik van de video schermen voor de eerste keer, extra vuurwerk, heel veel lampen, het geweldigste publiek dat je je kunt voorstellen….Ik ben gewoon erg blij dat dit onze beste show ooit was en dat dit gefilmd is voor de DVD.

Marta: Wanneer is besloten dat dit concert zou worden opgenomen voor een DVD?
Tuomas: Het is al best vroeg besloten. Zelfs nog voor we met deze tour voor het nieuwe album begonnen dachten we: Laten we de laatste show van deze tour heel speciaal maken. Het oorspronkelijke idee was om dat te doen met een echt orkest en een echt koor, en dat soort dingen. Maar dat kon niet doorgaan, dus gingen we naar de grootste arena in Finland.

Marta: Dus zelfs als het niet de laatste show met Tarja zou zijn geweest zou het toch opgenomen worden.
Tuomas: Ja, absoluut.

Marta: Was je nerveus voor of tijdens het concert, met de wetenschap dat het opgenomen werd en dat het jullie laatste show met Tarja zou zijn?
Tuomas: Ja, ik was enorm bang. Ik bedoel, dit was iets dat moest gebeuren. En het moest werken. En er was maar 1 kans. Je kunt je niet voorstellen hoeveel technische apparatuur/uitrusting op het podium was vanwege de video schermen, backlines, vuurwerk en lichten. Er waren 50 camera’s en 30 cameramensen. Er waren zoveel verschillende factoren die mis konden gaan. Maar godzijdank ging er niets mis. En het resultaat is behoorlijk goed.

Marta: Ben je soms nog steeds nerveus voor een optreden of is het routine geworden voor je?
Tuomas: Soms is het meer routine. Maar ik ben altijd een beetje bang. En ik denk dat dat goed is. Maar met deze show was ik doodsbang.

Marta: Een paar weken geleden las ik op internet commentaar van Tarja over de DVD-release, ze zei: ”Ik vind het een beetje raar dat ik op mijn knieën moet smeken bij de band voor een beetje informatie. Ik zing in die opnames en volgens mij heb ik het recht om het te zien voor de DVD uitkomt!” Wat is je reactie hierop?
Tuomas: Ik ben het er helemaal mee eens dat ze het recht heeft om alles te zien. Maar het probleem is dat ze met niemand van ons contact heeft gezocht om het materiaal te zien. En in het verleden, na het opnemen van de albums vond ze het niet nodig om de opnames te beluisteren. Dus we hebben nooit wat van haar gehoord dat ze het materiaal wilde zien. Ze had alleen maar een e-mail hoeven sturen dat ze het wilde zien. En natuurlijk had ze het mogen zien. Dus ik begrijp niet waar dat “op mijn knieën smeken” op slaat.

Marta: Dus het ziet ernaar uit dat jullie alleen communiceren door het lezen van elkaars interviews.
Tuomas: Zo ongeveer. Maar zo was het de afgelopen anderhalf jaar al. Dus er is niet zoveel veranderd.

Marta: Ga je Tarja’s solo carrière volgen?
Tuomas: Natuurlijk, ik kan lezen wat er in de kranten staat. Maar het heeft niet speciaal mijn aandacht. Ik wens haar het beste toe en ze kan haar eigen ding doen. Ik wens haar echt het allerbeste toe omdat ik haar, zelfs na alles wat er gebeurt is, zie als een oude vriendin. En het trieste in dit hele gedoe is dat ik een oude vriendin verloren ben.
Marta: De nieuwe DVD heet “End of an Era”. Hoe zal je aan dit tijdperk terugdenken- de afgelopen jaren?
Tuomas: Het was één groot drama. Ik zou niets veranderen, om eerlijk te zijn. Ik had de beste momenten van mijn leven, in die 10 jaar. Maar ook de slechtste momenten van mijn leven.

Marta: En wat wens je specifiek voor de toekomst?
Tuomas: Ik hoop gewoon dat we elkaar in de toekomst weer zullen vinden zoals het 7-8 jaar geleden was. Dat de nieuwe zangeres “één van de jongens” zal zijn, bij wijze van spreken. Dat we ons niet overal zoveel zorgen over hoeven te maken. Gewoon terug naar de basis. Gewoon muziek maken, spelen, touren, nieuwe landen zien, nieuwe mensen ontmoeten, en plezier hebben. De dingen doen zoals we dat het beste kunnen en ons niet druk hoeven maken over onbelangrijke dingen.

Marta: Ik heb gelezen dat je al veel nieuw materiaal hebt gecomposeerd. Wat kun je ons daarover vertellen?
Tuomas: Er zijn 15 nummers klaar, maar het is veel te vroeg om daar nu al over te praten. Het is nog zo pril dat zelfs ik niet weet hoe het in de toekomst zal klinken. Ik heb 15 nummers in 5 maanden gemaakt. Dat is nog nooit gebeurt. Ik denk dat dat komt door de opluchting over wat er gebeurt is. En ook vanwege het feit dat alles heeltijd zo emotioneel was om wat er gebeurt is. Dus het was een goede manier om aan dit alles te ontsnappen.

Marta: Is het moeilijk om te composeren nu je niet weet wie je teksten en zanglijnen zal zingen?
Tuomas: Ik heb de teksten nog niet geschreven. Alleen wat zinnetjes voor sommige nummers, dus dat weet ik niet. Maar het schrijven van de zanglijnen was hetzelfde proces als altijd. Dus dat is niet veranderd. Ik hoor een soort vrouwelijke “geeststem” in mijn hoofd terwijl ik nummers schrijf, dus dat is geen probleem.

Marta: De band is nu druk met de audities voor een nieuwe zangeres. Ik durf te wedden dat er veel vrouwen hebben gereageerd op de advertentie. Zijn dat voornamelijk onbekende zangeressen of zijn er ook bekende zangeressen bij die meedingen naar deze positie?
Tuomas: Beiden. Veel onbekenden, maar ook wat bekende. Tot nu toe ongeveer 415 vrouwen. En er komen nog steeds iedere dag 10 tot 15 demo’s binnen. We nemen er de tijd voor en luisteren naar iedereen. Maar er is nog niets, absoluut niets besloten.

Marta: En wat vind je van het niveau van het materiaal tot nu toe?
Tuomas: Er zijn enkele erg indrukwekkende, erg goed. Maar het lijkt erop dat er veel “dappere” mensen tussen zitten en veel “onkundigen”. Ik denk dat dat het “Idols-syndroom” is.

Marta: Zitten jullie nog in het stadium van alleen luisteren of hebben jullie al wat zangeressen uitgenodigd?
Tuomas: We zijn nog aan het luisteren. We hebben nog niemand ontmoet.

Marta: Jij composeert alles en bent bandleider. Heb jij ook de grootste stem in het kiezen van een zangeres? Of gaan jullie haar democratisch samen met de hele band kiezen?
Tuomas: Democratisch. Weet je, er luistert altijd iemand van de band naar de demo’s. Maar degenen met potentieel worden door iedereen beluisterd. En het word niet alleen mijn beslissing. Absoluut niet. Iedereen heeft er iets over te zeggen. Iedereen moet er gelukkig mee zijn omdat het zo’n grote beslissing is dat onze levens voor de komende, misschien wel 10, jaren zal beïnvloeden. Dus iedereen heeft er iets over te zeggen.

Marta: En wat is daarin de rol van de platenmaatschappij? Hebben die er ook iets over te zeggen?
Tuomas: Nee, helemaal niets.

Marta: Voor veel fans is Tarja onvervangbaar. Zij was het gezicht van de band en iedere andere zangeres, hoe goed ze ook mag zijn, zal er een erg moeilijke taak aan hebben haar te vervangen. En er zullen altijd mensen zijn met vooroordelen en ze zullen haar constant vergelijken met Tarja. Hoe denk jij hierover?
Tuomas: Ja, ik weet het. Dat is begrijpelijk op een bepaalde manier. En ik weet dat veel mensen zo zullen denken. Maar ik vind ook dat de mensen haar (de toekomstige zangeres) een kans moeten geven; geef ons een kans met het nieuwe album. Luister het eens door, en vorm daarna je mening. Maar er zijn veel echte Tarja fans, die niets zullen waarderen wat we zullen doen. Zo gaat dat nou eenmaal. En daarom is het één van de belangrijkste dingen voor de nieuwe zangeres dat ze een beetje gevoel voor humor moet hebben (lacht een beetje).

Marta: Heb je er ooit over nagedacht om met alleen Marco als zanger door te gaan? Helemaal zonder nieuwe zangeres?
Tuomas: Weet je, dit is iets heel raars: dat vraagt iedereen. Ik heb al ongeveer 60 interviews gedaan, en iedere interviewer vraagt dit. Het is zelfs nog nooit bij me opgekomen. Het is denk ik de grootste, goedkoopste truc die je maar kunt bedenken. Doorgaan met alleen een zanger. Nooit! Het is erg verrassend dat mensen met dit idee komen, omdat we daar nog nooit aan gedacht hebben. Marco zal in de toekomst ook gewoon nog zingen. Maar MET een zangeres.Añadido por snowwhite_Juul a 03.09.06Artículo también disponible en:  | Versión para imprimir

(c)2006 Nightwish Bibliotheca
Nightwish-Bibliotheca.com is a project of Ever Dream Fanclub
Copyrights and trademarks for the photos, articles and other promotional materials are held by their respective owners.